Sumar
„Gastroenterologia românească se va dezvolta în fiecare zi și va ține pasul cu ceea ce se întâmplă la nivel global“
Interviu realizat cu doamna Prof. Univ. Dr. Anca Trifan, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iași Anul acesta Congresul Naţional de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă va…
„Programul Naţional de screening în cancerul colorectal!“
Interviu realizat cu domnul Prof. Univ. Dr. Cristian Gheorghe, UMF „Carol Davila“ din Bucureşti Stimate domnule Profesor, care vor fi temele principale ale lucrărilor ştiinţifice pe care le veţi prezenta…
Diareea acută la copil
Diareea acută este definită ca o scădere a consistenței și creștere a frecvenței eliminării scaunelor (în general, mai mult de trei pe zi), însoțite sau nu, de febră. Din punct…
Impactul screeningului pentru cancerul colorectal în regiunea Sud-Vest Oltenia
La nivel mondial, cancerul colorectal este unul dintre cele mai frecvent diagnosticate tipuri de cancer. Conform statisticilor din 2020 acesta reprezintă a treia neoplazie ca frecvență și a doua cauză…
Sindromul Lynch în gastroenterologie
Abstract: Evoluția înțelegerii susceptibilității genetice a neoplaziilor gastrointestinale, prin identificarea unor gene și corelarea genotip-fenotip conduce la o personalizare a mijloacelor de diagnostic, screening și tratament. Detectarea precoce a sindromului…
Angiosarcomul hepatic – prezentare de caz
Introducere. Angiosarcomul hepatic primar (AHP)este o tumoră malignă hepatică primarărară, cu origine în țesutul mezenchimal, fiind caracterizat printr-o vascularizație bogată. Prevalența în rândul tuturor tumorilor maligne hepatice primare este estimată…
Caz rar de gastrită cu CMV imitând carcinomul gastric– prezentare de caz
Autori As. Univ. Dr. Daniel Stăniloaie, Clinica Chirurgie Generală şi de Urgenţă 1, Spitalul Universitar de Urgenţă, Bucureşti, Dr. Andreea Tănase, Clinica Chirurgie Generală şi de Urgenţă 1, Spitalul Universitar…
Tulburări de fertilitate asociate bolii celiace
Boala celiacă este o afecţiune cunoscută şi definită în medicină de mulţi ani. Este cea mai frecventă cauză de malabsorbţie. Celiachia afectează circa 1% din populaţie şi poate debuta la…