Sumar
„Un act medical efectuat de un medic nu poate fi desăvârșit fără intervenția farmacistului!“
Interviu realizat cu domnul Prof. Univ. Emerit Dr. Farm. Dumitru Lupuleasa, Președintele Colegiului Farmaciștilor din România Stimate domnule Prof. Dumitru LUPULEASA, anul acesta Conferinţa Naţională de Farmacie are loc în…
Genericele și biosimilarele democratizează accesul la inovație!
Niciun plan sustenabil nu poate exclude încurajarea producției, autorizării, prescrierii și utilizării medicamentelor generice și biosimilare! Interviu realizat cu doamna Simona Cocoș, Preşedintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România…
Aspecte de siguranță a produselor cosmetice cu nanomateriale
În ultimele două decade ale secolului XX a crescut semnificativ interesul pentru utilizarea nanomaterialelor în domenii extrem de diferite, inclusiv în domeniul medicinii, unde au fost utilizate în scop diagnostic…
Medicamentele cu risc crescut
Problema medicamentelor cu risc crescut reprezintă o provocare continuă pentru siguranța pacienților și eficiența sistemului medical. Astfel, consider importantă o analiză asupra informațiilor cu privire la această grupă de medicamente…
Interacțiuni medicamentoase semnificative clinic la pacientul în stare critică
Interacțiunile medicamentoase (DDI) apar atunci când un medicament modifică efectul farmacologic al altui medicament. În acest context, efectul farmacologic al unuia sau ambelor medicamente poate fi crescut sau scăzut sau…
Tratamentul actual al migrenelor: de la antiinflamatoare nesteroidiene la triptani şi blocanţi ai CGRP
Introducere: Migrena este o afecţiune caracterizată prin episoade recurente de cefalee adeseori unilaterală, acompaniate uneori de simptome vizuale sau senzitive cunoscute drept aura care precede de regulă durerea de cap,…
Longevitate și anti-aging. Rolul suplimentelor alimentare în meținerea funcției cardiace
Coenzima Q10 (ubidecarenona sau ubiquinona) este o substanță asemănătoare vitaminelor al cărei principal rol este acela de a facilita producția de ATP prin participarea în lanțul de transport al electronilor…
Comunicarea farmacist-pacient: importanță şi metode de optimizare a acesteia
Farmacistul se numără printre cei mai uşor accesibili furnizori de servicii medicale din comunitate. Pentru a fi considerat un bun profesionist, trebuie să dovedească abilități de comunicare, tact, rezistență la…
Voluntastrols în neuroinflamație și sănătatea mintală
În ultima perioadă este demonstrat că inflamația cronică este un factor de risc și un aspect cheie în fiziopatologia tulburărilor legate de sănătate mintală. Dovezile indică asocierea proceselor inflamatorii cu…
Interacţiuni medicamentoase ale diureticelor la pacienţii cu afecţiuni cardiace
Diureticele au rămas piatra de temelie a terapiei antihipertensive încă de la introducerea lor în anii ‘60. Eficacitatea lor în prevenirea morbidității și mortalității cardiovasculare a fost confirmată în RCT…
Rezistența la antimicrobiene – rămâne o amenințare globală asupra sănătății!
RAM va rămâne una dintre amenințările globale pentru sănătate în anii și decadele ce vor urma. Deja costă mii de vieți în fiecare an. Regiunea Europeană nu este ocolită și…
Medicamente indicate în obezitate
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) defineşte obezitatea „ca un exces de masă adipoasă ce conduce la consecinţe nefaste pentru sănătate”. Numărul persoanelor supraponderale sau obeze este în creștere și devine…